Thursday, February 3, 2011

Bertukarlah ke Pembiayaan Ujrah-PTPTN (3% kepada 1%)

Berita baik buat peminjam PTPTN takpun dalam bahasa kasarnya penghutang..hehehe. Ingat tak sebelum ni kecoh pasal kos pentadbiran sebanyak 3% dikenakan jika kita tidak membuat pembayaran bulanan. 

Kini aku rasa ramai yang bergembira lebih lagi mereka yang tak pernah bayar langsung pasal sekarang kita dah boleh tukar kos pentadbiran daripada 3% kepada 1% melalui Ujrah. Bayangkan kalau sebulan tak bayar PTPTN akan cas anggaran RM50..lebih kuranglah untuk 3%. Byk juga tu. 

So meh lah kita bertukar ke pembiayaan Ujrah. Apa yang perlu dilakukan hanya lah dengan  kemaskini maklumat Ujrah di laman sesawang PTPTN.

Disini aku nak kongsi cara-cara nak kemaskini untuk menikmati kadar cas 1%.

1. Mula-mula korang kena lah masuk website PTPTN 


2. Akan keluar kat web site tu mcm gambar kat ats ni. Ada 4 menu. Korang cuma perlu klik yang bawah belah kanan No. 4..Kemaskini Maklumat Ujrah.


3. Ok dah klik No 4 td akan keluar page mcm dekat ats. Kat sini korang perlu masukkan no kad pengenalan dan alamat email anda. Pastikan alamat email betul sbb PTPTN akan hantar link pada email anda untuk kemaskini data.


4. Dah tekan button teruskan/ submit akan muncul page seperti diatas yang mengatakan :
No Kad Pengenalan xxxxxx-xx-xxxx. Alamat email xyz@yahoo.com. Anda telah berjaya membuat pendaftaran. Sila semak email anda untuk tindakan selanjutnya.Terima kasih.

Sebijik betul aku salin mcm dalam page demi nak kongsikan dengan korang ni.hehehe

5. Seterusnya korang pergi lah log in email masing-masing. Bila dah login check inbox dan akan keluar lah email dari webmaster@ptptn.com.my seperti dibawah ni. 


6. Korang hendaklah tekan ' Sila klik di sini ' seperti yang terdapat di dalam email dan page baru akan keluar. Langkah seterusnya adalah update maklumat diri anda. Mudah je kan. Semudah ABC.hehehe.

Aku harap korang dapatlah info ni dan cepat-cepatlah tukar kadar cas korang tu. Aku awal tahun lepas ambik form untuk pemotongan gaji. Senang sikit, tak payah nak pikir-pikir pasal nak bayar PTPTN. Potong je melalui gaji. Abis cerita..Kalau yang jenis nak bayar sendiri tu make sure konsisten lah kan.

Kelakar juga tgk iklan kt TV pasal tak bayar pinjaman PTPTN. Tak lena tidur dibuatnya, so cepat-cepatkan kemakini maklumat korang melalui kemaskini Maklumat Ujrah. Pasti anda tidur lena.hehehe.

Kita kena ucap ribuan terima kasih pada PTPTN sebab sudi bagi pinjaman untuk kita semua belajar tapi cas tu kena lah dikurangkan. So sekarang dah kurang dan apa yang perlu kita lakukan adalah bayar balik! Tau pinjam tau lah bayar.

4 comments:

aizatjohar said...

tengs for ur sharing..sat g gwa buat.cmne lah gwa xtaw ni.haihhh

http://akudiakamu-aizatjohar.blogspot.com/2011/02/jersi-negara-vs-buah-limau.html#more

s.y.a.r.q said...

ade dapat dr PTPTN pasal ni...tapi tak terbuat2 bende ni..hehe..nnt mahu buat gak :)

nur aisya humaira said...

Assalam...
tpi sye dengar cam ade kekeliruan dgn sistem ujrah ni...

Entry terbaru ►Blogger : Kenali Follower Saya 3..!!:)

Fashionista said...

bgos entry nh...sgtttt berguna...

http://letsmakeover2u.blogspot.com/2011/02/jom-tgok-awek-iklan-axe.html

Design by The Blogger Templates Karjat Resorts

Design by The Blogger Templates