Monday, November 29, 2010

Filem 2 Alam meletup ke?

Hari cukup busy ngan keje..fuh ni br selesai, dah nk blk so ambik kesempatan update blog kejap.Smlm kt TV9 aku ada tgk pasal 2 Alam yg dulunya kecoh btl pasal Filem 2 Alam Dr Rozmey dgn megahnya menyasarkan kutipan RM40 juta apabila filem ini ditayangkan walhal yang dapat kutip stakat ni pun dlm RM200K lebih je.So skrg kecoh psl tak dpt sambutan plak. 

Walaupun membariskan yang terkenal seperti Aaron Aziz, Faizal Hussin dan pelakon baru Suhaillah Salam tp sambutannya amat mengejutkan...bukan mendapat sambutan tp kurang mendapat sambutan. 

Klu kita perhatikan poster bersepah-sepah dlm akhbar terutama Harian Metro dan Kosmo tp pulangan jauh lagi kot.Yg untungnya sape? Akhbar tu juga. Mana taknya, time review cite ni byk wartawan hentam cite ni, tau lah sbb mmg jln cite ni tak sedap langsung ke ataupun diorg ni tak suka dgn stail rambut Dr Rozmey kot.hehehe.

Mesti ada yg tak kena dgn cite ni kan, beliau pun nk mencuba nasib setelah bisnes jualan ubat kurusnya boleh dianggap berjaya so nk lah lebarkan sayap plak nk ikut jejak David Teoh yg asyik-asyik filemnya meletup kat panggung. Kita tggu je lah apa komen panggung-panggung kt Malaysia ni mcm mana nanti.Sape ada tgk cite ni??leh bg komen sket tak? nak tau lah btl ke best atau lgsg tak best? nk beli tiket tgk kt wayang tkt membazir je.hehehe.


Friday, November 26, 2010

Pameran MAHA 2010 kembali lagi

Dah lama aku nantikan Pameran MAHA ni, tak silap aku tahun lepas takde tp thn 2008 ada. Aku cdg kali ni nak pegi sana nak cr anak pokok limau Kasturi dan limau nipis. Nak wat tanam sendiri.hehehe.

Kita duk sebut-sebut MAHA je tp tahu ke MAHA ni apa? MAHA ni adalah singkatan daripada Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA). 

Apa yang ada kat sn? Menarik ke? Kalau bg mereka yang tak penah pegi meh sini aku nk bgtau apa yg ada kat sana? Aku boleh kata-kata macam-macam ada cam trademark ASTRO la plak.hehehe.

Kat pameran MAHA ni akan ada lebih daripada 950 jabatan and agensi pertanian, syarikat-syarikat swasta dan industri kecil sederhana seperti pemeran makanan, keropok lah, susu lah, aiskrim lah, pokok-pokok dan mcm lagi. Kena mai tgk lah br tau. Dan yang menarik lagi kali ni di MAHA Antarabangsa 2010 akan mempamerkan produk pertanian daripada 28 negara dan bakal dirasmikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Pameran MAHA ni akan berlangsung 26 November 2010 (esok) dan berlanjutan selama 10 hari sehingga 5 Disember 2010. So kalau tak dpt pegi masa hari biasa leh pegi hari Sabtu atau Ahad. Dan lokasinya adalah di Taman Ekspo Pertanian Malaysia Serdang, (MAEPS), Serdang Selangor Darul Ehsan, Malaysia. Kepada mereka yang tahulebih lanjut leh lah visit ke MOA website Sila Hubungi 03 - 2035 5777 atau www.mahaexpo2010.com. Jumpa anda disana.


Thursday, November 25, 2010

Survey utk Cikgu Shida

Memandangkan sejak dua hari sibuk kecoh pasal hal Cikgu Shida ni, aku punya post kt blog pun byk psl Cikgu Shida. hehehe..Aku tgk ramai jgk yg sudi lawat blog aku ni. Korang lawat bg lah komen sket kan.

Vote for me!!!

Oleh kerana fenomena Cikgu Shida ni begitu hangat aku ada buat lah sket survey berkaitan beliau. Aku ingat nk on survey ni bermula hari ni hinggalah 2 Disember 2010. Kira 1 week lah ye.  Surveynya adalah " Wajarkah Cikgu Shida melakukan aksi sedemikian?" dan jawapannya cukup mudah, ringkas dan padat. Apa yg korang perlu wat adalah klik je mn jawapan yg korang suka.

Maybe next week aku akan kuarkan result survey tu..Kt mana survey tu???tu tgk belah kanan anda. Undian anda adalah rahsia!


Menarik disini: 

Wednesday, November 24, 2010

Antara Profession, Bakat dan Sensitiviti? - Cikgu Shida

Aku pun tak tau semenjak dua menjak ni Cikgu Shida ni mmg semakin hangat. Tgk dah jadi fenomena lah plak aku rs.hehehe..leh kalah fenomena Mawi ni.Cikgu Shida World lah plak aku rs kita leh wat pasni.


So apa yg aku nk utarakan kt sini plak adalah antara " Profession, Bakat dan Sensitiviti " daripada fenomena Cikgu Shida ni. Ini cuma pandangan aku jelah berkaiatan fenomena Cikgu Shida ni..aku pun layan juga Cikgu Shida ni..kang marah plak fan-fan Cikgu Shida ni.


Aku seorang guru English-sumber google


Seperti sedia maklum profession Cikgu Shida ni adalah Cikgu atau Guru. So normally cikgu dl-dl bukan lah seperti cikgu sekarang ni. Mungkin Cikgu Shida ni agk berbeza, beliau ni aku tgk agk proactive dan creative. Cuma apa yg aku harapkan dia tidaklah mengabaikan tanggungjawab dia sbgai seorang guru. Al-maklumlah guru ni ibarat lilin yg membakar dirinya. tak gitu kan. Persoalannya wajarkah seorang cikgu berperwatakkan sebegini? Yg ni aku taknak jawab..korang tepuk dada tanya diri sendiri.Adakah dia telah mencemarkan profession seorang guru? aku tak berani jawab psl aku sedar sape aku.hehehe.


Malahan etika perguruan sendiri ada menyebut dan menyentuh :
1. Seorang guru tidak harus bertingkah laku begitu rupa sehingga boleh mencemarkan sifat profesionnya dan yang akan menyebabkan hilang kepercayaan orang ramai terhadap profesion perguruan. 
2. Dia haruslah bertingkah laku begitu rupa supaya menjadi contoh yang baik terhadap murid-murid. 

Korang tak caya ke?  Tak caya meh pegi kat link ni 
 
So cmner tu, aku tk nk comment apa-apa k. Kpd yang suka Cikgu Shida, suka je lah yang tak suka, ikut lah tak suka.


Aku juga mempunyai bakat seni..meh ah gocoh! -sumber google
Bila sebut tentang bakat Cikgu Shida plak aku tgk, dia ni mmg cukup berbakat lah klu msk industri hiburan. conform leh survive punyalah.  Mungkin ini adalah bakat Cikgu Shida yang dah lama terpendam dlm jiwanya akhirnya terkeluar utk dikongsi bersm-sm. So layan je lah kan.


Pastu bila sentuh plak pasal sensitiviti plak lagi lah hangat aku rasa. Almaklumlah lah sensitiviti secara tak langsung akan menyentuh profession beliau sebagai guru, seorang wanita, orang melayu dan beragama islam. Mungkin ada yang tersinggung dgn aksi-aksi yang pada sesetengah org menganggapnya sebagai kreatif dan menarik manakala ada yang beranggapan agk kurang sopan, meluat dan tak sepatutnya dilakukan.


So kt sini bukanlah aku nk menghina atau nk membetulkan..cuma kongsi pendapat aku je. masing-masing ada pendapat yang tersendiri. Tp tu lah kadang-kadang kita wat sesuatu mesti lah mengikut kata hati kita, klu kita suka kita wat tp kadang-kadang tu kita nk wat sesuatu tu kita kan pk apa feedback drpd org len. 


Anyway semuanya terpulang pada Cikgu Shida jg lah kan, klu dia nk teruskan dgn aksi-aksi dia aku layan je.hehehe...zzzzzsssssttttt..



No plate MCA dibuka utk jualan

Bermula hari ini, 24 November, kepada sesiapa yang berminat utk mendapatkan no plate kenderaan Negeri Melaka iaitu MCA 1 hingga MCA 9999 boleh lah mendapatkan segera borang di pejabat JPJ di Melaka. 

No plate ni pernah menjadi isu kontroversi suatu ketika apabila hanya boleh dibeli oleh MCA..Ammma..appppaaaa..ni kan no plate pendaftaran negeri Melaka. So sesiapa pun boleh lah stat beli.

Tender untuk membeli no plate kereta ni dibuka dari pukul 8.00 bermula 24 November 2010 hingga 14 Disember 2010. So kpd sesiapa berminat dan banyak duit tu cepat-cepat lah bertindak. 

Aku teringin gk nk beli..klu beli lah aku nk ambik no MCA1 lah kot tkpun MCA 1411 hari lahir aku.hehehe..tp mana aku nk campak WST aku plak.hehehe..mcm byk je duit dlm poket..angan-angan leh lah. So sape-sape yg berminat cepat-cepat lah ke pejabat JPJ Melaka ok. 

Sanggupkah korang nk bid harga MAC1 utk RM100,000 lebih??? Tepuk dada g check poket.hehehe.


Cikgu Shida Fan Page FB bakal 10,000 fan

Fuh meletup lah Cikgu Shida ni, smlm br je aku tulis pasal dia dgn jumlah peminat yang like dia dlm anggaran 6,000 lebih, arini dah naik jd 9000 lebih dan bakal cecah 10,000 yang like. Dasyat lah lu Cikgu Shida..ilmu apa cikgu pakai ni..Grammar ka? English ilmu ka?

Image google: Antara wajah-wajah beliau
 Dgn ke-kreatifan beliau yang membuang miming mukanya telah menjadi satu fenomena dlm dunia seni tanah air kita.hehehe..actually dua Youtube and facebook. Aku rs ke-famosan beliau ni leh mengalahkan fan page fb artis kt tanah air kita ni. Tkpe kita tunggu dan lihat.


Pastu aku tgk page yg anti-Cikgu Shida pun bertambah juga dr semalam 25 yang tak suka menjadi 100 lebih pada arini..So aku nampak kat sini ramai yang suka lah kot drpd yang tak suka. Maybe niat dia nk menghiburkan org sambil tunjuk bakat yang terpendam selama ni. Selalu budak-budak sekolah dia je yg tengok, skrg dia nak bagi 1 dunia plak tgk.


Ala agk-agk tension korang layan je lah video dia ni..leh gk menghiburkan hati yang duka ke, sepi ke..tul tak. Aku bukanlah sokong 100% apa yg dia wat tp aku layan jelah and tggu kemunculan video miming terbaru daripada beliau. 


Rock raket badminton beb!
Klu search kt google ke dah bersempah dah bite pasal dia..hangat ke hangit tu. Ada yang puji ada yang kutuk pun ada. Bagi aku tu normal lah, ada yg suka dan ada yg meluat.  





Pasukan Hoki Malaysia Lakar Sejarah

Tahniah aku ucapkan pada pasukan Hoki Malaysia apabila buat pertama kali layak ke perlawanan akhir buat kali pertama dlm sepanjang sejarah sukan Asia ni. Jika sebelum ni rekod terbaik Malaysia dalam sukan hoki hanyalah setakat menang pingat gangsa se- banyak tujuh kali (1962, 1970, 1974, 1978, 1982, 1990 dan 2002). Mungkin kali kita dpt menambah koleksi emas Negara dan sekaligus mencipta sejarah.

Sumber image : Kosmo Online
Dengan tertewasnya India  4-3 pada separuh akhir semalam telah melayakkan Malaysia ke peringkat akhir dan bakal bertemu Pakistan. Perlawanan yg begitu sengit dipamerkan kedua-dua pasukan dan akhirnya memihak kepada Pasukan Malaysia pada saat-saat akhir. 

Malaysia dengan ranking ke-15 dunia hanya selangkah je lagi untuk memenangi slot automatik ke Sukan Olimpik 2012 London seandai- nya muncul juara dengan menewaskan Pakistan pada final petang esok. Semangat juang mereka aku tabik spring lah.

Walaupun aku tk minta sgt ngan hoki ni tp aku tumpang bangga dan gembira. Marilah kita sm-sm berdoa agr Pasukan Hoki Malaysia akan berjaya mengalahkan Pasukan Pakistan pada petang esok. 
Malaysia Boleh!..


Tuesday, November 23, 2010

Kami Benci Cikgu Shida Yang Gedik




"Kami Benci Cikgu Shida Yang Gedik" ..ni btl-btl anti-cikgu Shida ni. ni bukan aku tulis ok! ni aku jupa kt kt Facebook jg. tak caya korang search sendiri.. bila ms diorg wat page ni pun aku tak tau..tgk baru je sket tu follower dia. Motif penubuhan page anti-cikgu Shida tu adalah 


" Kami tubuhkan community ini sbb kami dh jelik dgn cikgu shida yg mencari publisiti murahan"


Yang ni bukan aku tulis k..aku copy paste je dr page tu.  Mungkin nk diorg ni nk kumpul pengikut anti-cikgu shida pulak. Yg aku tk tahannya siap promote video cikgu Shida lagi..sape yg famos? Cikgu Shida juga kan? Btl tak..

Korang suka ke tak suka dia, dia peduli apa..korang tak baca Cikgu Shida punya motto dia..

Peduli apa org nak kata!ko boleh? 

tu ayat Cikgu Shida k.Skrg aku tgk fan cikgu Shida makin bertambah, fan anti-cikgu Shida plak akan bertambah jugak kot..yelah normal lah kan ada yg suka ada yg benci tgk gelagat Cikgu Shida ni.


Mgkn Cikgu Shida ni nk jd Cikgu Muzik dl tp terjadi Cikgu English tu jd cmtu..bakat dia berkembang..tambahan plak skrg teknologi canggih..makin laju je..yang glamor sape? Cikgu Shida juga.


  • Klu sape yg benci atau tak suka Cikgu Shida ni leh masuk kat sini Anti-Cikgu Shida


Jgn lorang bergaduh psal Cikgu Shida sudah!.

Cikgu Shida wat perangai lagi

Cikgu Shida oh Cikgu Shida..Ini aku tk tau lah dia ni kategori cikgu apa..mengalah kan budak-budak kelas dia dah aku tgk. Siapa Cikgu Shida? Cikgu Shida ni merupakan cikgu yg mengajar Bahasa Inggeris di Sek Ren kt Perak..kang bgtau nama sekolah kang ada mak bapak g sekolah serang nanti.hehehehe. 
Cikgu Shida..gambar dari Fan Page Fb dia
Dia dah byk kali dah cetuskan kontoversi yg aku tk tau nk masukkan kategori buruk ke baik..hehehe dgn video-video miming beliau. Ramai juga yg tak suka dgn gelagat si cikgu ni. Ada yg maki hamun dia..ni confirm punya..ada gk yg respect..creative beb..giler-giler beb..video yang yg meletop tuh. Maybe next year leh tercalon dlm kategori Bintang Popular ni.

Yg Dasyat Cikgu ni dia berani btl beraksi dpn kamera wat rakaman sendiri pastu post kt fb and youtube..klu aku lah..fuhh tebal muka beb. ni dah tkde kemaluan kot.hehehe..jgn marah eh cikgu shida. gurau aje. Wa respect keberanian lu Cikgu Shida!

Pasni kita nantikan plak kemunculan video klip miming drpd beliau..yang tak boleh blah tu ramai giler yg view dia punya video..leh tahan famos. Tgk Fan Page fb dia pun dah lebih 6000 org like utk arini je..ngalahkan artis ni.Pasni Cikgu Shida leh lah berenti jd cikgu wat keje miming je. Mungkin Cikgu Shida leh wat video yg leh bg nasihat ke pasni..selain melawak cmtu selitkan lah nasihat.btl tak?

Klu korang nk layan video dia korang leh ke sini:

Meh layan dl satu video terbaru miming dari beliau..Dasat beb. Dipersembahkan Cikgu Dahlia..eh silap Cikgu Shida. hehehe.Lirik Video terbaru ni diselitkan dgn maksud yang tersirat serta nasihat yang baik..khas untk boyfriend and girlfriend..boleh pandang-pandang..jgn pegang-pegang..ahaha..korang layan je lah. Mungkin skrg ni musim cuti sekolah so akan byk lah video yang akan kuar nanti.ahahaha.





Finalis Juara Lagu ke-25

Nampaknya kita dah tahu siapa finalis juara lagu ke-25, apabila smlm berakhirnya Separuh Akhir Muzik-Muzik dan membawa terus 14 lagu sebagai finalis juara lagu ke- 25 yang bakal berlangsung pada 9 Januari 2011. 

Muzik-muzik smlm diserikan dgn kehadiran Ally Iskandar yang muncul di saat akhir rangcangan menyebbkan Faizal Ismail angin satu badan..ahhaha..lawak btl lah. Diaorg berlakon tp nmpak cm spontan..Yg Ally bwk ais blender utk Sherry Samad tp utk abg botak tu dia bg air kosong je.ahahha. So meh kita tgk finalis finalis juara lagu ke- 25.

1. Hanyut - Faizal Tahir
2. Kebahagian Dalam Perpisahan - Shahir
3. Noktah Cinta - Hafiz
4. Drama King - Black dan Meet Uncle Hussein
5. Ku Ada Kamu - Adira
6. Cinta Sempurnama - Yuna
7. Pelita - API
8. Berlari - Tomok
9. Sofea Jane - Black
10. Mencari Konklusi - Hujan
11. Selamat Malam - Faizal Tahir
12. Extravaganza - Bunkface
13. Jahat - Stacy
14. Tolong Ingatkan Aku - Ana Raffali

Yg Black ngan Faizal Tahir pun leh wat lawak lagi ats pentas apabila diorg bermain-main ngan microfon tu..ni aksi diorg ni ada gk media tegur kang. Buat lawak tak bertempat. Apa-apa pun Black and Faizal Tahir mempertaruhkan 2 lagu tu. hebat btl lah. So kita nantikan pada 9 Januari nanti siapa Juara Lagu ke-25.Tunggu!


Monday, November 22, 2010

Siapa Maher Zain?

Maher Zain? Siapa lah Maher Zain tu..Aku tau psl Maher Zain ni pun psl member aku yg sedih-sedih ms Maher Zain nak dtg kt Malaysia, pastu tiket dia dah sold out..Sedih member tiket dah abis.Laku giler..tu aku tertanya-tanya sape lah mamat ni. 


Pastu time hari raya AidilAdha baru ni pun ada program psl Maher Zain ni kt TV9..kt ofis aku ni pun ofis mate aku duk pasal lagu dia yg famos tu InsyaAllah..leh tahan gk sedap rupanya suara dia. So hari ni aku try search sket kt google.


Yg lagu Thank You Allah aku cm penah dgr tp aku tk tau lah plak rupanya dia yg nyanyi..aku layan je.hehehe. Meh kita tgk sket siapa Maher Zain ni.

Bioadata Maher Zain
  • Name: Maher Zain
  • Age: 29 years old
  • Nationality: Swedish (of Lebanese origin)
  • Education: BA in Aeronautical Engineering
  • Previous Job: Music Producer
  • Album Name: Thank You Allah
  • Number of Tracks: 13
  • Release Date: 1st of November 2009
  • Record Label: Awakening Records
Menurut cite kt KOSMO, klu 3 tahun yang lalu, dia pernah terbuai dengan keseronokan duniawi. Pastu dia adalah antara pengunjung tegar pusat hiburan,suka meneguk minuman beralkohol serta menjadikan najis dadah. Itu yang dia cite dlm KOSMO. Semua dr keikhlasan hati dia mencerita serba sedikit tentang dirinya. 

Alhamdulillah sekurang-kurangnya dia kembali ke jalan yg benar..kita ni plak cmner ni.hehehe..



Mat Rempit oh Mat Rempit

Mat Rempit oh Mat Rempit..aku pun tk tau apa dah nk cakap pasal diorg ni. Hari Khamis mlm Jumaat aritu, aku and family bertolak balik ke umah mak mertua aku di Penang. Skrg umah baru kitaorg dah kt Selayang so aku pun kuar lah ikut tol Rawang.
Image google source: Amcm seksi ke seksa abg-abg ni rempit
Rupa-rupanya ats sket dr Templer ada Tesco Extra yg baru tu, kira dekat je lah ngan umah aku tu. lebih kurang dlm 15 minit je, bukan pe dah lama tak lalu Rawang tu yg tak tau apa-apa tu. Tgk-tgk dah berkembang and maju sket. Ok stop pasal cite di Rawang.

Aku gerak dlm kol 9.00 mlm dari umah and adalah singgah makan jap kt ngan kawasan rehat Bukit Semanggol. Start dari Ipoh hujan lebat btl, pastu dlm 2 km lagi nk sapai Tol Juru aku ternampak sekumpulan mat rempit ni atau skrg lebih dikenali sebagai samseng jalanan duk berkumpul tepi highway. Giler apa..

Pastu tetiba aku tgk tepi ada Superman nek motor..adalah dekat 20 biji motor semuanya duk buat aksi ala-ala Superman, baring kt ats motor..Klu ikutkan hati nk je aku langgar sekor-sekor..puas hati.. alang-alang nk mati sgt kan. Tp seb bek tak ikut hati aku tk buat lah..mahunya tak aku dah lah bawak wife and anak aku yg tgh syok tido. Mat rempit ni btl-btl lah membahayakan diri diorg pastu keselamatan pengguna jalan yg lain. Aku tak tau bp byk dah org maki hamun diorg ni, aku pun maki hamun jg..mahunya tidak sebelah aku depa duk wat aksi Superman.

Dah byk kali dah aku tgk diorg ni, biasanya diorg lepak kat Stesen Minyak Shell kt ngan Tol Juru tu. Klu rs tak syg diri tu, pk-pk lah mak bapak yg kat umah tu..kecian lah kt diorg. dah lah semua anak melayu..aduihhhiiii..tak tau dah apa aku nk ckp dah psl mat rempit ni. Diorg ni bukan tak penah tgk geng seangkatan mereka mati katak cmtu je akibat berlumba, klu mati syahid tu Alhamdulillah...ni mati sia-sia je. 
Google image : Monyet ni ok lah klu merempit.hehehe
Aku harap pihak polis dpt ambik tindakan ke ats diorg ni, btl-btl membahayakan keselamatan org lain. Klu rasa gian nk berlumba g track lah wooi...


Thursday, November 18, 2010

Aku dan Cikgu Dahlia

Dahlia oh Dahlia..hehehe. Sape yg tak kenal dgn Cikgu Dahlia..semua blogger kenal rasanya. sempena besday dia yg ke berapa entah pada hari ni..bangga ni bila cikgu dahlia dgn blog yg famos tu g blog walking kat blog aku. so jd lah dia member yg ke 118..


Aku slalu gk masuk blog dia tu, almaklumlah blog famos lah katakan. so tu trick nk tarik traffic tu.heheehe.. 

Tambahan plak blog aku pun dah terlist dlm active DJ visitor. Sape-sape yg nk termasuk dlm tu kenalah g kt blog cikgu dahlia and mintak dia msk kan link kita n kita kena lah slalu update. Mekasih lah kt DJ sbb sudi join kmvsblogger punya member.

Di sebalik Kaabah...

Sape ada tgk Halaqah TV9, ari Selasa mlm raya hari tu? Sempena Bulan Haji dan Korban ni TV9 membwkan satu topik " Di sebalik Kaabah ". Menarik kan.. Panel jemputan Dr. Azhar Sarip yang menyingkap sejarah Di sebalik Kaabah dan Kota Mekah itu sendiri dari perspektif Moden & Sains. Cukup menarik dan menunjukkan kebesaran kuasa Allah SWT. Aku rasa sejam pun tak cukup dgn apa yg disampaikan oleh beliau. 



Antara point-point yg aku leh share adalah Kota Mekah itu merupakan pusat bumi dan berdasarkan kajian menunjukkan bahawa nisbah jarak antara Kutub utara dan selatan adalah 1:6 dan 1: 8 dan bagaimana kajian menunjukkan bahawa manusia ini mmg ciptaan yang sempurna. 


Kenapa kita mengelilingi / tawaf Kaabah berlawan arah jam semuanya mempunyai sebab tersendiri, bagaimana seseorang itu boleh melihat sesuatu perkara yg tak masuk akal..mcm mana seseorang itu boleh sembuh daripada penyakit yg dialami ketika berada di Mekah semuanya berkaiatan gelombang yang terdapat di Mekah. Kenapa kompas tidak dapat menujukkan arah yg betul, magnet tiada tarikan semuanya ada jawapan tersendiri dan berkaiatan dengan gelombang delta, tetha, alpha, dan beta. Menurut beliau lagi, seadainya tidak org lagi ke Mekah kemungkinan dunia akan hancur disebabkan tiada lagi gelombang diwujudkan hasil daripada Tawaf itu sendiri.

korang try lah cari dekat TV9 punya website takpun kt Tonton.com.my, kt situ pun ada. Tp aku tk sure leh view atau tidak, psl aku try td nk tgk semula tak dpt, maybe ada masalah technical. Aku try search kt Youtube tp tkde plak.

Semua yg dijadikan Allah ada hikmah dan sebab yang tersirat, dan aku tumpang berbangga apabila beliau cukup arif dan menyelidik mengenainya. Rasanya kita sbgai umat Islam perlu mengambil tahu tentang asal usul Kaabah dan di sebalik Kaabah itu sendiri. Aku harap satu hari nanti aku dpt ke sn dan membawa keluargaku. InsyaAllah..korang doakanlah impian aku ni akan tercapai.

Wednesday, November 17, 2010

Tikam kawan sbb babi hutan

Mcm-mcm hal btl sbb tak berpuas hati dengan pengagihan daging babi hutan dua beradik sanggup menikam rakan sapai mati. Itulah yang terjadi pada mangsa K. Perumal yang telah mati semasa perjalanan ke hospital akibat ditikam oleh seorang daripada mereka.

Diaorg ni panas hati lah kot psl g berburu sm-sm pastu dpt daging agihan plak sket je pastu g umah si mangsa tu tgk-tgk ada byk usus dekat dpn umah dia. Diorg dtg nk mintak penjelasan tp ntah cmner plak ditikam dengan pisau lipat oleh seorang drpd suspek tu.
Mangsa mati akibat ditikam
Kita nk sibuk korban diaorg dah korbankan rakan dia plak. Yg tak patutnya adalah tikam kawan sbb babi hutan. Itulah yang terjadi di kuarters Ladang Sungai Samak, Hutan Melintang, Teluk Intan.


Tuesday, November 16, 2010

Mudah.my mmg mudah kena tipu

Mudah.my mmg mudah kena tipu. Dah byk perkara cmni terjadi apabila org yg ingin menjual brg telah ditipu oleh pembeli terutamanya pembeli dari luar negara. Itulah yg terjadi kpd kwn blog ku iaitu fahmiownstuff (klik here) apabila dia hampir-hampir ditipu oleh pembeli dari Negara Nigeria setelah dia post barangan dia di dlm Mudah.my. Apa yg dia lakukan adalah memeriksa status Bank pembeli. Bank tersebut mmg langsung tak wujud dan itu hanyalah rekaan semata-mata. nasib bek dia periksa dl klu tak habis juga RM1K barang dia. Tambahan pula ramai dah yg kena tipu akibat perbuatan pembeli td. Org yg sm..kebanyakkan semuanya terjadi di Mudah,my. Almaklumlah skrg kn teknologi dah canggih. Klu tak tkkan MyKad kita pun ada org duplicate.

Sebenarnya aku tak menyalahkan pihak Mudah.my dan mmg diorg ni tak perlu dipersalahkan sbb bukan diorg ni cuma menyediakan platform shj, tkkan lah diorg nk pegi selidik btl atau tidak seseorang pembeli itu memang nak membeli ataupun nak menipu. Dah lah diorg bagi platform ni percuma je kan, tu dah kira bersyukur lah kan.Pihak Mudah.my jgn plak marah aku pasal tajuk kat ats tu k.

Cuma apa yg aku nk share kt sini, kita mestilah berhati-hati bila berurusan secara online ni. Bisnes secara online ni melibatkan kepercayaan antara penjual dan pembeli. Klu takde menda ni takkan berlaku urus niaga dan klu berlaku pun penipuan juga akan berlaku. Apa yg terjadi kadang-kadang penjual yg menipu pembeli apabila menghantar barangan tidak seperti yg digambarkan dan kadang-kadang tu pembeli yg menipu apabila menghantar cheque palsu. Mcm-mcm lah leh terjadi apabila kita menyebut Bisnes to Bisnes (B2B) ni.

Di Malaysia, pendedahan kpd amalan B2B ni dah semakin meluas apabila ramai yg mnjlnkan urusniaga secara online iaitu menggunakan mudah.my, e-bay, lelong.com, facebook, blog dan mcm-mcm lagi platform yg boleh digunakan. Amway (klik here) pun menawarkan bisnes scr online. hehehe..promote sket. Boleh beli barang secara online dan dihantar terus ke rumah.

So kt sini aku nk pesan lah kt korang tak kesahlah korang nk jual dekat Mudah.my ke..e-bay ke..lelong.com, facebook ke, korang kenalah berhati-hati k.

Mgkn satu hari nanti semua urusan jual beli akan berlaku secara online, cuma yg masih perlu diperbetulkan dan diperkemaskan adalah truth dan security. Itu antara issues berkaiatan online bisnes.


Monday, November 15, 2010

Bukan semua perniagaan MLM bawa masalah: Awang Adek

KUALA LUMPUR: Bukan semua perniagaan jualan langsung (MLM) tidak baik dan memberi masalah kepada orang ramai, kata Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Dr Awang Adek Hussein.

Katanya, terdapat perniagaan seumpama itu yang memberi kebaikan kepada pengguna terutamanya daripada segi penjimatan kos.

"Perniagaan Amway umpamanya begitu berleluasa dan tiada masalah. Ramai juga yang menggunakan perkhidmatan dan barangan yang dijual dalam MLM," katanya semasa menjawab soalan William Leong Jee Keen (PKR-Selayang) di Dewan Rakyat hari ini.
Awang Adek berkata, tidak semestinya jika kadar MLM di sesebuah negara itu tinggi, maka ia sesuatu yang negatif.

Katanya, kawal selia oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan adalah bagi memastikan tidak berlaku penipuan dalam MLM manakala Bank Negara pula mengawasi perbuatan pengambilan deposit haram dan perdagangan mata wang asing tanpa lesen.

"Suruhanjaya Sekuriti menguruskan pengambilan dana tanpa lesen; Suruhanjaya Syarikat Malaysia (skim berkepentingan yang haram) dan Polis Diraja Malaysia menguruskan kes skim penipuan melalui Internet," katanya.

Menjawab soalan Datuk Ismail Abdul Mutallib (BN-Maran), Awang Adek berkata antara langkah menangani gejala itu ialah penyediaan teks khutbah Jumaat berkaitan gejala skim cepat kaya oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia serta mewujudkan Laman Informasi Khidmat dan Nasihat (LINK) dan TeleLink. - BERNAMA


Yang aku nk highlight sini adalah menteri tu sebut amway.hehehe..aku sbnr member amway. Lm dah join tp x brapa nk aktif sgt. beli utk kegunaan sendiri je.



Friday, November 12, 2010

Sistem aduan kebersihan premis oleh DBKL

Smlm aku ada tgk bite TV3 pastu ada lah satu news pasal sistem aduan kebersihan premis yang telah diperkenalkan oleh DBKL dan dirasmikan oleh YB. Dato' Raja Nong Chik bin Dato' Raja Zainal Abidin, Menteri Wilayah Persekutuan Dan Kesejahteraan Bandar.
Tujuannya adalah bagi memastikan negara yang akan mencapai Visi 2020 dgn bandar yang bersih akan tercapai. 

Premis kotor.

So klu korang ada makan kt mana-mana di area KL ni, pastu kt premis tu kotor korang leh SMS terus ke DBKL. Cmner crnya? meh aku bgtau..Td aku ada kol DBKL nk confirmkan btl ke tak menda yg aku salin smlm. 

DBKL <space> Adupremis <space> aduan anda dan hantar pada no 15888.

Dalam masa 24 jam, DBKL akan bg maklum balas pada korang smula bersama dgn no. rujukan. Mudah sahaja kan..bgs jgk DBKL memperkenalkan cr ni, sekurang-kurangnya peniaga ni dpt lah menjamin kebersihan tempat perniagaan diorg. Kita nk mkn pun berselera.

So peniaga-peniaga anda dinasihatkan utk segera membersihkan premis perniagaan anda bg mengelakkan premis anda diserbu oleh anggota DBKL.
 



Cinta

Apa itu Cinta?





cinta adalah..satu perasaan yang suci dan murni
cinta adalah..pengorbanan
cinta adalah..kesetiaan
cinta adalah..persahabatan berkekalan
cinta adalah..keihklasan 
cinta adalah..kebahagian
Jika ingin dicintai, belajarlah mencintai dahulu. 

Namun adakah ini kerana Cinta atau kerana nafsu??





Bukankah kita mahu melihat mereka begini



Mari lah kita renung-renungkan bersama di hari Jumaat yang mulia ini.

Thursday, November 11, 2010

semua kepala dua..




Aku search kt google cari yang berkepala dua..antara yang aku jumpa aku letakkan kt bwh.Korang layang je lah ptg hari ni ye.

Lembu berkepala dua

Kambing berkepala dua
Bayi kepala dua. Subhanallah..Kuasa Allah.

Kura-kura berkepala dua

 Yang ni aku tak tau btl ke tak!
Cicak kepala dua
Yang ni aku tak tau nak kategori apa.hehehe..Giler ke apa..
image: google image

'Ayam' genit RM600

Fuh ayam genit tu..ingat ayam penyek ke..ayam goreng ke..rupa-rupanya ni ayam yang lain. Actually diaorang ni adalah merupakan gadis-gadis genit warga asing yang berlegar di kawasan tangga kedai dua tingkat berdekatan pasar awam yang turut menjadi tumpuan orang ramai membeli-belah di kawasan Bintulu Sabah Sarawak.

sumber google image
Area ni dulu merupakan pusat perniagaan tp tetiba je menyepi menyebabkan operasi maksiat ni semakin berleluasa. "Di sini ada 'servis' 24 jam," itulah servis yang akan diberikan kepada pelanggan.any time you all..

Mcm kat Chow kit di Kuala Lumpur jugak, aktiviti ni begitu galak bila waktu mlm dan bayaran yang dikenakan adalah antara RM50 hingga RM300 bergantung kepada 'servis' yang dikehendaki pelanggan. Bayaran paling mahal plak tu ada sapai RM600. Biasanya diorg suh pelanggan bayar dulu takut depa-depa tu lari selepas memuaskan nafsu. So pay first lah ye..hehehe.
sumber google image
Alasan gadis-gadis genit tu terjebak dgn aktiviti haram ni adalah kerana ni merupakan jalan pintas mengumpul duit dengan lebih cepat sebelum pulang ke kampung asal diorang. 

Pondan disitu pun terpaksa bersaing dengan pelacur-pelacur ni dgn menawarkan dgn harga yang jauh lebih murah.hehehe..takut bisnes lingkung tu pondan-pondan kena turunkan lagi harga..servis tu aku tak tau lah.
Apa nak jadilah skrg ni..memang dunia dah dekat kiamat. Tmpt maksiat begitu senang nak dpt. Diharapkan pihak berkuasa dpt mengambil tindakan bagi membersihkan kawasan ini.


Yang biasa ada dlm filem Hindi

AKu tau ramai juga peminat filem Hindi kt Malaysia ni, tak kira lelaki, wanita, makcik, pakcik, atuk atau pun nenek. Daripada pelakon hero yg lama yg terkenal dgn nama "Kapoor" sapai sekarang "Khan", filem Hindi seolah-olah dah sebati dalam jiwa masyarakat Malaysia. 
Sumber Google

Antara filem Hindustan yg ramai org ingat cite Kuch-Kuch Hota Hai..tul ke..tul la kot. Ramai kot yg tangkap leleh eh.So meh kita selidik sikit pasal filem Hindi ni..Apa yang biasanya anda lihat dlm filem Hindi ni.

1. Yang pertama dah tentu filem-filem Hindi ni menawarkan pelakon-pelakon yang ensem dan cun-cun agr ramai yg tgk, bek lelaki dan perempuan.cam Priyanka Chopra, Rani lah..Amir Khan lah..Shah Rukh Khan lah.wah hafal aku.
2. Biasanya kalau menyanyi mesti ada berpuluh-puluh penari back up yang dtgnya entah dari mana.
3. Pastu bila menyanyi lagi, mesti diorg menari kt byk tmpt dlm 1 lagu. Kejap tgk kt Malaysia..kejap kt India blk..kejap kt US.
4. Time menyanyi lagi, diaorg mesti akan salin bj byk kali. Boleh dikatakan average utk 1 lagu dlm 4 jenis pakaian akan ditukar. tul x?
5. Klu time gaduh, hero lawan 20 org pun hero x mati, luka ringan je.Org jahat siap patah kaki, tangan, hidung kena belasah. Terrror btl lah hero Hindustan ni kan. 
6. Kebiasaanya jln cite mesti berkisarkan tentang Cinta..cite hantu, politik, persahabatan ada lah juga tp jarang-jarang.
7. Biasanya klu nk kawin tak belah lelaki miskin, belah wanita yg miskin atau sebaliknya..so tu dah jadi halangan.
8. Kadang-kadang tu kena tembak pun tak mati. tok leh nk ckp apa lah dah nama pun hero kan.

Tp skrg aku tgk fesyen filem diorg ni len dah sket, lebih kepada heroin yang seksi dan mesti diselitkan adegan seks. Ni yg tak berapa nak elok sgt dah. Mungkin diorg ni dah abis idea kot tp kena tarik org tgk cite diorg gak. Mungkin strategi diorg lah kot.klu dulu tgkap leleh..skrg tutup mata..tp btl ker tutup mata?hehehe.


Wednesday, November 10, 2010

Anak kapak ibu


gambar sumber Kosmo Online

Anak kapak ibu?? fuhh ni aku x tau nk ckp kategori apa ni..giler ke..sewel ke..derhaka ke..atau pun semua yg sewaktu dgn nya. Ini lah yg terjadi dekat Pekan, Pahang bila seorang lelaki berumur 23 thn menetak kepala ibunya menggunakan kapak sehingga maut di Felda Chini Timur 1 kelmarin. 

Dia bg alasan kerana ibunya itu jelmaan saka. Bile Polis menyoal siasat suspek mengatakan yg dia mendapat bisikan kononnya ibunya tu sebenarnya dah mati dan yang hidup sekarang jasad dikuasai saka yang menyerupai ibunya. So sbb tu dia ambik tindakan untuk membunuh saka tu. Menurut beliau lagi dia tau ciri-ciri makhluk halus hasil pembacaan beliau mengenai cara menentang makhluk halus yg dibaca daripada beberapa buah buku. 

Adik suspek sendiri yg mengatakan bahawa abgnya itu seorang berperwatakan pendiam tetapi berubah setelah membaca buku tersebut..Hai mcm-mcm kan..mungkin ni adalah hasutan daripada syaitan.

Korang bayangkan dia guna kapak tetak kepala sapai keluar separuh otak..Org biasa guna kapak belah kayu ke..potong tulang lembu ke..kambing ke..ni buat tetak ibu. Semoga roh mangsa ditempatkan dikalangan orang yg beriman. Al-fatihah.

Tuesday, November 9, 2010

SEO..sape leh tunjuk ajar??


SEO..SEO..apa tu SEO??Semua org duk berckp mengenai SEO.Aku bukan tau pun pasal SEO ni. Klu search kt Google SEO ni bermaksud " the process of improving the visibility of a web site or a web page in search engines via the "natural" or un-paid ("organic" or "algorithmic") atau dlm kata len klu search je blog kita yg list paling ats time shown result tu.

Aku ada gk study2 menda ni, tgk org tunjuk dia punya UV tinggi giler..teringin gk nk cmtu..ada searh kt internet, kt blog2 rakan-rakan yg len..mampus aku nk faham cr nk wat menda ni. Aku menda2 cmni ssh sket nk faham. Mgkn ada yg leh tunjuk ajar x cara nk wat SEO ni..kata sharing is caring. 

Monday, November 8, 2010

Monday Blues

Monday Blues???!!!Huhuhu..Klu sebut je hari Isnin mcm-mcm lah kuar dr kotak pikiran korang kan. Nk tau antaranya adalah
Klu Isnin je mesti kita :

- Liat bgn awl pagi
- Liat nk g keje
- Lewat sapai keje
- Blurrrr..sapai kol 10 pagi..pastu br okey kot..klu x ok sambung sapai balik perasaan blurr tu..
- Mesti selalu ckp cepatnya dah ari Isnin
- Lambatnya nk ari Jumaat atau cuti lagi
- Rasa nk blk cepat je 

Adakah menda ni normal bg semua org atau bg aku je??!!

Thursday, November 4, 2010

Money Boy anda diperhatikan!!

Klu sblm ni aku penah menyentuh mengenai "Menyingkap Dunia Mak Nyah" kali ni aku nk sentuh psl Money Boy plak. Sape sbnrnya Moneyboy ni? mcm best je namanya kan. Actually Money Boy adalah lelaki yang menawarkan khidmat seks kepada golongan sejenis. Itu utk introduction pd Money Boy ni.

Kt mana plak mondus operandi diorg ni? Klu Mak Nyah area lorong Haji Taib kan, tp bg Money Boy plak diorg ni biasanya akan menjadikan kawasan kaki lima sekitar Jalan Raja Laut untuk ‘memancing’ pelanggan melakukan seks songsang. 

Golongan itu yang berumur antara 20 hingga 30 tahun akan datang ke kereta yang berhenti di tepi jalan dan menjalankan aktiviti tawar menawar sebelum mereka dibawa ke rumah sendiri atau hotel murah sekitar Kuala Lumpur.  Muda-mudakan umur diorg ni.

Biasanya bayaran yg dikenakan adalah dlm lingkungan RM80 ke ats, tp klu RM50 tu diorg x layan. Mgkn ni yg membezakan diorg ni ngan Gayboy, diorg akan bg servis tp kn bayar lah kan, cm Gayboy ni mmg suka sm suka. Aku tk tau lah apa nk jd sekarang ni, semakin byk golongan ni. Ada juga yg berkahwin pun still nk melanggan diorg ni..Klu jenis ni utk makluman korang diorg panggil Bi-Sexual yg bermaksud lelaki pun dia layan, pempuan pun dia layan. 

Harap-harap diorg ni kembali lah ke jln yg benar dan pihak berkuasa akan mengambil tindakan ats kesalahan yg mereka lakukan ni. Diorg x takut ke dgn kisah yg berlaku ms zaman Nabi Lut apabila golongan ini diterbalikan dah dihempap bumi. Lu all pikirlah sendiri..

Wednesday, November 3, 2010

Bagaimana kucing tersebut sampai ke Tanah Melayu?

Mengikut sumber Sejarah Melayu (karangan Tun Sri Lanang Bendahara Kesultanan Johor abad ke 16) ia bermula apabila jumlah tikus yang sangat banyak di istana Melaka membuatkan keadaan tidak terkawal. Keadaan tikus di istana sangat berkurangan apabila saudagar dari Parsi (Iran) menghadiahkan Sultan Melaka beberapa ekor kucing. Kucing-kucing ini telah memakan tikus-tikus yang bermaharajalela kerana sifatnya memang dicipta untuk memakan tikus sejak 5 ribu tahun lalu. Kucing di istana Melaka inilah merupakan nenek moyang segala kucing yang ada di Tanah Melayu sekarang ini.
 
Nak tau lebih lanjut pasal kucing korang leh lawat blog ni..menarik jg aku tgk. Blog ni mmg duk cite pasal kucing je.

Design by The Blogger Templates Karjat Resorts

Design by The Blogger Templates