Monday, November 1, 2010

3 negeri mula dilanda banjir

Memang dah menjd kebiasaan di Malaysia bila tiba bulan November mesti banjir akan melanda. 3 negeri yg dah dinaiki air iaitu Terengganu, Perlis & Kedah, manakala Kelantan dlm tahap berjaga-jaga apabila paras air mula meningkat naik. Ni akibat drpd hujan yg tidak berhenti yg menyebbkn paras air naik.

Klu kita ingat lg subjek Geographic tu, banjir ni berlaku akibat angin Monsun Timur laut. Tul x? ada sape2 yg terrer subjek ni dl?hehehe.

klu time banjir ni kita mesti biasa dgr akn ada kematian akibat drpd lemas, aku kt sini nk pesan lah juga pada adik2 tu jgn main air bah tu, satu korang leh lemas pastu kang kn penyakit taun plak kang.

dlm banjir ni pun ada yg berpeluang utk mencari rezeki. mn tidaknya, time ni lah air sungai naik dan byk lah ikan sungai yg terlepas. 

Org awam jg dipesan supaya menutup suis utama elektrik bg mengelakkan berlakunya kejutan elektrik.

Terima kasih diucapkan pd pihak polis, bomba dan JPA yg membantu mangsa-mangsa banjir ni.

1 comments:

AdiaLuze said...

mmm...sbb dh jd perkara biasa, pttnye kita dh ada dh back up plan bila benda ni jd kan...Sian kat org2 tua, permpn mengandung ngan bebdk kcik bila kena mengangkut kesana kemari...

Design by The Blogger Templates Karjat Resorts

Design by The Blogger Templates