Monday, November 1, 2010

Duit Tabung Haji nak wat g Mekah pun dicuri!!!

This morning I read the SUN..apa the SUN tu??klu ada yg x tau meh aku cite sket. the SUN ni actually free newspaper leh didapati kt 7E atau mana2 kedai runcit. x silap aku lah. 

Yg menarik dlm ni adalah tajuknya "Invalid withdrawal". Sbyk 113 transaksi pengeluaran berjumlah RM435,850 duit yg dikeluarkan adalah tidak sah menurut Auditor-General's Report utk tahun 2009.

Sape punya keje duit tu hilang? dah tentu staf Tabung Haji tu sendiri. So berdsrkan Report tu, Tabung Haji telah pun mengambil langkah meningkatkn kawalan keselamatan dan memasukkan semula duit yg ilang tu ke akuan si pemunya.

Apa lah staf Tabung Haji yg wat keje ini, tu duit simpanan org nk g Mekah wat Haji, leh plak korang rompak secara halus cmtu ye. Nasib bek lah pemilik akaun sedar yg duit diaorg ilang dan terus buat aduan. Antara kelemahan yg dikenalpasti adalah automated fingerprint identification system. 


Menda cmni biasa gk berlaku kt bank-bank. Korang bygkan lah klu curik 1 sen dr 1 akaun pun dah cukup, dlm bp ada bp puluh ribu akaun kan.Kaya pokcik!. Tp kejap je lah pastu masuk jail klu bank dpt detect. Org ckp "Sepandai pandai tupai melompat akhirnya jth ke tanah juga".

Diharapkn kejadian seperti x kan berlaku lgi lebih2 lagi kpd institusi yg telah diberi amanah oleh rakyat utk menjg duit kita ni.Cian rakyat simpan duit nk wat Haji g Mekah kan. Di manakah sikap INTERGRITI dlm diri kita?

10 comments:

.Nurul Fateha. said...

Tak patut tak patut~

nadzirah aqilah said...

ish3... -----> sambil geleng2 kepala...

I'm farra.. said...

uish! ade jugak camneh!

p@kcikLie said...

x takoot dosa langsung..pergh!!

misyamissyou said...

ishh..xleh bla..org nk wt g haji kot!

izee said...

teruk btul...skrg dh mcm2 berlaku..Nauzubillah..

Supharoek said...

Good idea to do a good spirit God protect you.

Supharoek said...

very goodddd

Supharoek said...

top hot goooooooooddddd

atikah janis_A.J said...

jhatnya...huu

Design by The Blogger Templates Karjat Resorts

Design by The Blogger Templates